Apr 27, 2010

kamu kuat!

Bismillahi walhamdulillah..

kembali. sejahtera semuanya ya inshaAllah..

Sekembali dari Jordan. jam biologi sedikit terjejas. sekarang jam 330 mata masih tak mengantuk. alhamdulillah kesihatan baik2 sahaja. sakit2 tekak dan suara makin ke'ella'an hanya penambah indah rasa brjaulah ke sana.hu. alhamdulillah 'ala kulli halin wani'mah..

Entry ni mungkin bukan untuk bercerita pengalaman ke bumi anbiya'. inshaAllah next entry.

saya masih di pandan indah. menunggu majlis akad yus khamis malam sambil mengemas barang2 ke rumah baru. asyik bertangguh. bila agaknya nak siap pindah.hu.

yang semacam selalu..cuma ini khas untuk yang sedang diuji. dan kamu tahu ini untuk kamu..tak terkecuali aq..

Saad bin Abi Waqqash pernah bertanya pada Rasulullah saw. “Ya Rasulullah, siapa yang paling berat ujian dan cobaannya?” Beliau saw. menjawab, “Para nabi kemudian yang menyerupai mereka dan yang menyerupai mereka. Seseorang diuji menurut kadar agamanya. Kalau agamanya lemah dia diuji sesuai dengan itu (ringan) dan bila imannya kokoh dia diuji sesuai itu (keras). Seorang diuji terus-menerus sehingga dia berjalan di muka bumi bersih dari dosa-dosa.” (Al-Bukhari)

Berat mata memandang berat lagi bahu memikul berat sungguh hati yang terpukul.. tapi yakinlah saudaraku Allah itu maha mengasihani sehingga Dia tidak akan pernah bisa menganiayai hambaNYA. kamu akan terus kuat untuk tempuh ujian ini dengan bantuanNya. Pautkan keyakinanmu padaNya. kerna sungguh!! keimanan membuahkan keajaiban dan rahmatNya untuk hamba yang sabar.

Sabar dan solat dalam memohon pertolongan dari Allah.

aq doakan dari ceruk bumi ini. kebaikan dan kekuatan untuk kamu tempuh semuanya.. mungkin ini titik terbawah dalam hidupmu. jika demikian syukurlah kerna selepas ini tiada lagi terbawah. tapi jika ini masih belum terbawah bersedialah..ujian ini masih ringan berbanding selepas ini dan kamu pasti akan jadi lebih kuat untuknya.

Demi Allah yang seluruhnya nyawa di tanganNya, tiada apa pun di alam semesta ini berlaku tanpa izinNya. hatta gugur sehelai daun atau matinya seekor semut..

dan inshaAllah dengan izinNya jua segalanya akan kembali tenang. sesekali air berkocak maka keruhlah ia.tapi keladak yang keruh akan termendak. dan air kembali jernih.. sehingga itu.moga kamu kuat!

No comments: