Jan 12, 2009

Bismillahirrahmanirrahim..


Kembali. Perkongsian analogi hidup seorang teman.katanya...


Manusia umpama pensil.

Pensil dinilai dari segi mutu grafitnya tapi manusia dinilai dari luhurnya jiwa, sucinya akal dan mantapnya iman..


Pensil tidak berguna jika tiada tangan menggerakkan dan langsung tiada guna dia menjadi pensil andai dia enggan digenggam untuk digerakkan mengikut kehendak si pemilik.


Manusia.Ada akal kurniaanNya yang membantu.Ada ‘tangan’ yang lebih layak memandu..Qada’ dan qadar yang menjadi ketetapanNya asas keimanan hamba yang taat.


Pensil yang asyik menulis kadang kala tersilap eja,tersalah lakar dan bermacam ter lagi..maka bersedialah mempersilakan pemadam menjalankan tugasnya..namun,jangan berhenti di noktah itu.Sambunglah menulis,melakar dan mengarang..Andai ada salah lagi,tidak mengapa..relakan untuk dipadam.Teruskan mengarang..


Manusia dan kesilapan. Human do make mistakes but being human is not a mistake. Kehidupan yang dilalui sehari2.Pastinya ada salah silap yang dibuat.sengaja atau tidak.kecil atau besar.tidak menjadi soal.Pokoknya,lapangkan dada menerima ‘tamu’ yang menegur.Berazamlah untuk tidak mengulangi pada masa akan akan datang kerna muslim tidak akan terperosok ke lubang yang sama dua kali..Teruskan kehidupan dan membuat kebaikan.seringkali kebaikan bermula beberapa kali.. Bagi peninju,jatuh tak bererti mengalah tapi jatuh yang tidak bangkit2 itulah mengalah dan kalah..


Pensil.Sekian lama menulis,akan tumpul jua.Jadi,silakanlah pengasah untuk menajamkannya.Sakit mungkin jua untuk seketika tapi tidak mengapalalah.lepas diasah tajam,tugas bermula seperti biasa.Pensil yang tumpul tulisan pun akan kabur..


Manusia juga. Ujian yang Nampak membebankan sebenarnya sekadar me refresh kehidupan.ujian yang datang ‘menajamkan’ lagi manusia untuk berfungsi sebagai pemakmur dunia.


Pensil layak berbangga andai dia digunakan untuk menghasilkan karya atau karangan yang menyeru pembacanya kearah yang kehidupan lebih baik dan diredhaiNya.


Manusia wajarnya lebih lagi. Dicipta mempunyai akal,dapat membezakan makruf dan mungkar dengan lebih baik berbanding kucing atau itik dan ayam.Menggunakan nikmatNya untuk menyumbang dan berkorban ke jalanNya adalah wajib..


Walau apa saja perumpamaan kita,manusia tetap sebaik2 ciptaanNya.


“sesungguhnya Kami ciptakan manusia dengan sebaik-baik kejadian”


Lantas,mari sama2 bersyukur..mari..Alhamdulillah 'ala kulli halin wani'mah...

No comments: