Oct 12, 2008

Bismillahirrahmanirrahim..

semalam, bila seorang sahabat tny suka tak dop dlm bidang medic ni? sy tbe2 speechless.soalan yang mudah je kot.suka ke sy?hu.ada sape2 nk tlg jwb bg pihak?em..

berkongsi cerita.
waktu sekembalinya ke kl lepas cuti raya hari tu.5 syawal 1429H.sy dalam keta ngan rai,zatil,maryam n of course ayah rai gak. Disebabkan kitorg dapat taw jln gua musang sgt2 jem,so ayah rai gna jln t'ganu.jauh sket tp.Alhamdulillah.tak la jem sgt..tapi sesampainya di karak..huhu.sgt la byk keta n jem.byk la aksi2 pemandu 'berhemah' n 'berlengah' dsb..serasa sy,kitorg xcept ayah rai 3x tido 3x bgn tak lepas ag..

sy yg da cukup tido neh mula mengira2 kereta di sebelah..bosan pny pasal.hu.makmur betul rakyat Malaysia nes..fikiran pun stat melayang2.tiba2 ayah rai pun cakap...

" ngaji ni mcm jem ni la..byk sgt kete.lamo sgt jem.tapi gerak slow2..susur2 kuar,las skali lepas jugak..ngaji pum,pas sthn setahun..abes 6 thn, grad.."

ayat simple ayah rai wat sy pk sesuatu..(yus slalu ckp..kak syah suka sgt pk byk..)heh.
em.betul ayah rai ckp.study mcm jem.nak adap..Ya Allah bosannya.tensionnye.stresnye.tak suke..da ah lambat,minyak kete pum cpt abes.di kala myk mahal neh..tp hakikatnya byk menda kita blh amek pgjaran.kalau nak amek la..spjg jem tu ada kete yang bg laluan dan ada yg buat mcm jln tu die punye sorang.ada ketika smooth sket.ada ketika tayar tak sempat 2 kali pusing.em.tapi las skali berakhir gak jem tu...life is a cycle with ups and downs..kagum dgn prisip dr. Jafri Malin,neurologist.neva say no.neva say neva.neva give up..



Sgt sy tak nafikan bidang medic sgt mencabar.sgala2 la.loads studi nye keje nye dsb.tapi andai keyakinan pada Allah yang jd sandaran.inshaAllah..we can make it.kate Prof Muhaya, as a Believer you shud regard every minute spent on studying as a gud deed ad hope Allah will bless you.

em.harga yang sgt tgi harus dibayar dlm bidang ni.sumenye bergantung pada niat. andai sekadar berniatkan untuk mendapatkan dr. di awal nama,terpulang..atau menjadikan bidang ini sbg platform utk menyumbang bakti sebyk2 nye mga menjadi dana di Hari kelak..sama2 betulkan niat.moga tergolong dlm hambaNya yang beruntung..

'..Allahumma yassir wala tu'assir.."

Allah noe best~

5 comments:

izzahsakinah™ said...

tiada daya dan rezeki, melainkan daripada Allah. kak aen, bittaufeeq wannajah! 0=)

'What does not kill me, makes me stronger' -Friedrich Nietzsche

aen_aisyah said...

em.syukran ya ukhti mahbubati..=)

aen_aisyah said...

em.syukran ya ukhti mahbubati..=)

Faiz Shukri said...

Dik, belajar medic memang macam ni. belajar apa2 pun memang ada cabaran dia....sbb tu kita kena kuatkan usaha. medic ni, sampai ke tua pun takkan abis belajar. biar lah kita slow pun, yang penting kita happy =] nasihat abepecok, abiskan dulu pre-clinical ni. memang bosan, n memang seksa. tapi, insyaAllah bile dah masuk clinical years, korang akan rasa medic ni seronok.

percayalah. (chewah, macam poyo plak hehe)

abenot: clinical lebih seksa weh ngeh2

aen_aisyah said...

em.thanks.a lot.

huhu.adap ape yg di depan n sume yg menghadang.
DIA ag tahu apa yg terbek utk sume hambaNYA.

May Allah bless us.

p/s : bile p temerloh?